- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: -
- დამზადება: 3 საათი 15
- კალორია 100 გრამზე: 220
- სირთულე:
საშუალო
დაბეჭდვა
დარნიცკის პური — ეს არის ხორბლისა და ჭვავის ფქვილის ნარევით, პურის ცხობის კლასიკა. არსებობს რეცეპტები საფუარით და დედოთი (საფუარის გარეშე).
აქტიური მომზადება~15–20 წუთისაფუარის გააქტიურება, ინგრედიენტების შერევა და ცომის მოზელვა.
პირველი ამოსვლა1–1,5 საათიცომის დუღილი თბილ ადგილას.
მეორე ამოსვლა30–40 წუთიფორმირებული პურის დასვენება.
ცხობა30–35 წუთიღუმელში ცხობა 220 C - ზე.
სულ (დამზადების დრო)დაახლოებით 2 საათი 45 წუთი(პლუს გაცივების დრო).
ინგრედიენტები
დამზადება
- ინგრედიენტების შერევა: ცალკე ჯამში შეურიეთ ჭვავის და ხორბლის ფქვილი, დაამატეთ მარილი, შაქარი და მშრალი საფუარი, კარგად მოურიეთ.
- ცომის მოზელვა (პირველადი): ღრმა ჯამში ან პურის საცხობის კონტეინერში ჩაასხით თბილი წყალი და დაამატეთ მცენარეული ზეთი. შემდეგ თანდათან დაამატეთ ფქვილის ნარევი და ფრთხილად ურიეთ, რომ კორდები არ დარჩეს. ცომი უნდა იყოს ელასტიკური და ოდნავ წებოვანი.
- მოზელვა:თუ იყენებთ სტაციონარულ მიქსერს ცომის საცმით, ზილეთ ცომი საშუალო სიჩქარით 5–7 წუთის განმავლობაში.თუ ხელით ზელთ, ზილეთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე 10–15 წუთის განმავლობაში.
- პირველი ამოსვლა: ცომი მოათავსეთ მცენარეული ზეთით ცხიმწასმულ ჯამში, გადააფარეთ სუფთა სამზარეულოს პირსახოცი ან საკვები ფირი და დატოვეთ თბილ ადგილას 1–1,5 საათით, სანამ მოცულობაში გაორმაგდება.
- პურის ფორმირება: მას შემდეგ, რაც ცომი ამოვა, ჩაზილეთ და მიეცით პურის ფორმა (ბუჰანკა). მოათავსეთ პური საცხობ ფორმაში ან საცხობ ფირფიტაზე, რომელზეც წინასწარ დაფენილია საცხობი ქაღალდი.
- მეორე ამოსვლა (დასვენება): დააფარეთ ფორმირებულ პურს პირსახოცი და დატოვეთ ამოსასვლელად კიდევ 30–40 წუთით.
- ცხობა: გაახურეთ ღუმელი 220 C - მდე. ცხობის წინ, შეგიძლიათ პურის ზედაპირზე რამდენიმე ნაკვეთი გააკეთოთ, რათა უკეთესი ვენტილაცია უზრუნველყოთ ცხობისას. აცხვეთ პური დაახლოებით 30–35 წუთის განმავლობაში, სანამ არ მიიღებს ოქროსფერ ქერქს. მზადყოფნის შემოწმება შესაძლებელია პურის ფსკერზე თითის დაჭერით — ხმა უნდა იყოს ყრუ.
- გაცივება: მზა პური გამოიღეთ ფორმიდან და ბადეზე დატოვეთ სრულ გაცივებამდე.
დარნიცკის პური საფუარზე
- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: -
- დამზადება: 3 საათი 15
- კალორია 100 გრამზე: 220
- სირთულე:
საშუალო
დარნიცკის პური — ეს არის ხორბლისა და ჭვავის ფქვილის ნარევით, პურის ცხობის კლასიკა. არსებობს რეცეპტები საფუარით და დედოთი (საფუარის გარეშე).
აქტიური მომზადება~15–20 წუთისაფუარის გააქტიურება, ინგრედიენტების შერევა და ცომის მოზელვა.
პირველი ამოსვლა1–1,5 საათიცომის დუღილი თბილ ადგილას.
მეორე ამოსვლა30–40 წუთიფორმირებული პურის დასვენება.
ცხობა30–35 წუთიღუმელში ცხობა 220 C - ზე.
სულ (დამზადების დრო)დაახლოებით 2 საათი 45 წუთი(პლუს გაცივების დრო).
ინგრედიენტები
დამზადება
- ინგრედიენტების შერევა: ცალკე ჯამში შეურიეთ ჭვავის და ხორბლის ფქვილი, დაამატეთ მარილი, შაქარი და მშრალი საფუარი, კარგად მოურიეთ.
- ცომის მოზელვა (პირველადი): ღრმა ჯამში ან პურის საცხობის კონტეინერში ჩაასხით თბილი წყალი და დაამატეთ მცენარეული ზეთი. შემდეგ თანდათან დაამატეთ ფქვილის ნარევი და ფრთხილად ურიეთ, რომ კორდები არ დარჩეს. ცომი უნდა იყოს ელასტიკური და ოდნავ წებოვანი.
- მოზელვა:თუ იყენებთ სტაციონარულ მიქსერს ცომის საცმით, ზილეთ ცომი საშუალო სიჩქარით 5–7 წუთის განმავლობაში.თუ ხელით ზელთ, ზილეთ ფქვილმოყრილ ზედაპირზე 10–15 წუთის განმავლობაში.
- პირველი ამოსვლა: ცომი მოათავსეთ მცენარეული ზეთით ცხიმწასმულ ჯამში, გადააფარეთ სუფთა სამზარეულოს პირსახოცი ან საკვები ფირი და დატოვეთ თბილ ადგილას 1–1,5 საათით, სანამ მოცულობაში გაორმაგდება.
- პურის ფორმირება: მას შემდეგ, რაც ცომი ამოვა, ჩაზილეთ და მიეცით პურის ფორმა (ბუჰანკა). მოათავსეთ პური საცხობ ფორმაში ან საცხობ ფირფიტაზე, რომელზეც წინასწარ დაფენილია საცხობი ქაღალდი.
- მეორე ამოსვლა (დასვენება): დააფარეთ ფორმირებულ პურს პირსახოცი და დატოვეთ ამოსასვლელად კიდევ 30–40 წუთით.
- ცხობა: გაახურეთ ღუმელი 220 C - მდე. ცხობის წინ, შეგიძლიათ პურის ზედაპირზე რამდენიმე ნაკვეთი გააკეთოთ, რათა უკეთესი ვენტილაცია უზრუნველყოთ ცხობისას. აცხვეთ პური დაახლოებით 30–35 წუთის განმავლობაში, სანამ არ მიიღებს ოქროსფერ ქერქს. მზადყოფნის შემოწმება შესაძლებელია პურის ფსკერზე თითის დაჭერით — ხმა უნდა იყოს ყრუ.
- გაცივება: მზა პური გამოიღეთ ფორმიდან და ბადეზე დატოვეთ სრულ გაცივებამდე.
შეიძლება მოგეწონოთ