- პორცია: -
- მომზადება: -
- დამზადება: -
- კალორია 100 გრამზე: -
- სირთულე:
ადვილი
დაბეჭდვა
ეს რეცეპტი წარმოადგენს ჭვავის მთელმარცვლოვანი ფქვილის ბაზაზე დამზადებულ ტრადიციულ მრგვალ პურს ("კოვრიგა"), რომელიც ხასიათდება ხანგრძლივი და ორეტაპიანი აფუების პროცესით, რაც უზრუნველყოფს მდიდარ გემოს და სწორ სტრუქტურას.
ინგრედიენტები
დამზადება
- საფუარი შეურიეთ ფქვილს და მარილს, დაამატეთ წყალი და კარგად მოურიეთ. თუ ზელვას მიქსერში აკეთებთ, ჩართეთ მინიმალურ სიჩქარეზე „კაუჭის“ თავაკით 10–12 წუთის განმავლობაში.
- მზა ცომი გადაიტანეთ დიდ თასში, რომელსაც ოდნავ მოაყრით ფქვილს, გადააფარეთ პლასტიკური ფირი (სამზარეულოს ცელოფანი) და შედგით მაცივარში მთელი ღამით ან დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე 6 საათით.
- ყველა ინგრედიენტი დიდ თასში საფხეკით აურიეთ. ცომი წებოვანი იქნება, რაც ნორმალურია.
- სამუშაო ზედაპირს ოდნავ მოაყარეთ ფქვილი და ცომისგან ბურთი შექმენით (დაამრგვალეთ). უკანვე მოათავსეთ თასში, რომელსაც ოდნავ აქვს მოყრილი ფქვილი, გადააფარეთ პირსახოცი და დატოვეთ ასაფუებლად 1 საათით.
- კვლავ ოდნავ მოაფრქვიეთ ფქვილი სამუშაო ზედაპირს, გადმოიღეთ ცომი, დაკეცეთ ბურთის ფორმით, მოათავსეთ თასში, გადააფარეთ პირსახოცი და დატოვეთ ასაფუებლად კიდევ ერთი საათით.
- გადმოიღეთ ცომი ფქვილმოყრილ ზედაპირზე და გაყავით ორ ნაწილად. ჩამოაყალიბეთ ბატონები (მოგრძო პურები) ან ბუღარას (კოვრიგის) ფორმის დასაცხობი პურები.
- ფორმით ცხობისთვის: პური მოათავსეთ ცხიმწასმულ ფორმებში;ბუღარის (დასაცხობი) პურისთვის: მოათავსეთ ბურთების ფორმით თასში, რომელშიც ფქვილმოყრილი ქსოვილია (ან სპეციალური კალათაა), გადააფარეთ ქსოვილი და დატოვეთ კიდევ 1.5 საათით.
- სანამ კოვრიგებს (მრგვალ პურებს) ღუმელში შედგამთ, გაუკეთეთ მათ ჩანაჭდევები (ნაძერწები).
- გაახურეთ ღუმელი 250 C - მდე საცხობ ქვასთან ერთად.გამოაღეთ ღუმელის კარი, სწრაფად შეასხურეთ წყალი პულვერიზატორით შიგნითა კედლებს.პურის ფორმები დადგით ბადეზე, ან ფრთხილად გადმოიღეთ კოვრიგები ფორმიდან და გადაიტანეთ ქვაზე, ეცადეთ ზედაპირი არ დაუზიანოთ (არ ჩაუზილოთ).კვლავ შეასხურეთ ღუმელს წყალი და მაშინვე დახურეთ კარი.
- 5 წუთის შემდეგ, ღუმელში ტემპერატურა შეამცირეთ 210 C - მდე და აცხვეთ დაახლოებით 1 საათის განმავლობაში.
- გამოიღეთ პური ფორმიდან ან გადმოიღეთ ქვიდან და გააცივეთ ბადეზე (ცხაურზე).
- თუ გსურთ, პურს მოტკბო გემო მისცეთ, ცომის მოზელვის ბოლოს შეგიძლიათ დაამატოთ 200 გრ ქიშმიში.
ჭვავის კოვრიგის (მრგვალი პურის) რეცეპტი
- პორცია: -
- მომზადება: -
- დამზადება: -
- კალორია 100 გრამზე: -
- სირთულე:
ადვილი
ეს რეცეპტი წარმოადგენს ჭვავის მთელმარცვლოვანი ფქვილის ბაზაზე დამზადებულ ტრადიციულ მრგვალ პურს ("კოვრიგა"), რომელიც ხასიათდება ხანგრძლივი და ორეტაპიანი აფუების პროცესით, რაც უზრუნველყოფს მდიდარ გემოს და სწორ სტრუქტურას.
ინგრედიენტები
დამზადება
- საფუარი შეურიეთ ფქვილს და მარილს, დაამატეთ წყალი და კარგად მოურიეთ. თუ ზელვას მიქსერში აკეთებთ, ჩართეთ მინიმალურ სიჩქარეზე „კაუჭის“ თავაკით 10–12 წუთის განმავლობაში.
- მზა ცომი გადაიტანეთ დიდ თასში, რომელსაც ოდნავ მოაყრით ფქვილს, გადააფარეთ პლასტიკური ფირი (სამზარეულოს ცელოფანი) და შედგით მაცივარში მთელი ღამით ან დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე 6 საათით.
- ყველა ინგრედიენტი დიდ თასში საფხეკით აურიეთ. ცომი წებოვანი იქნება, რაც ნორმალურია.
- სამუშაო ზედაპირს ოდნავ მოაყარეთ ფქვილი და ცომისგან ბურთი შექმენით (დაამრგვალეთ). უკანვე მოათავსეთ თასში, რომელსაც ოდნავ აქვს მოყრილი ფქვილი, გადააფარეთ პირსახოცი და დატოვეთ ასაფუებლად 1 საათით.
- კვლავ ოდნავ მოაფრქვიეთ ფქვილი სამუშაო ზედაპირს, გადმოიღეთ ცომი, დაკეცეთ ბურთის ფორმით, მოათავსეთ თასში, გადააფარეთ პირსახოცი და დატოვეთ ასაფუებლად კიდევ ერთი საათით.
- გადმოიღეთ ცომი ფქვილმოყრილ ზედაპირზე და გაყავით ორ ნაწილად. ჩამოაყალიბეთ ბატონები (მოგრძო პურები) ან ბუღარას (კოვრიგის) ფორმის დასაცხობი პურები.
- ფორმით ცხობისთვის: პური მოათავსეთ ცხიმწასმულ ფორმებში;ბუღარის (დასაცხობი) პურისთვის: მოათავსეთ ბურთების ფორმით თასში, რომელშიც ფქვილმოყრილი ქსოვილია (ან სპეციალური კალათაა), გადააფარეთ ქსოვილი და დატოვეთ კიდევ 1.5 საათით.
- სანამ კოვრიგებს (მრგვალ პურებს) ღუმელში შედგამთ, გაუკეთეთ მათ ჩანაჭდევები (ნაძერწები).
- გაახურეთ ღუმელი 250 C - მდე საცხობ ქვასთან ერთად.გამოაღეთ ღუმელის კარი, სწრაფად შეასხურეთ წყალი პულვერიზატორით შიგნითა კედლებს.პურის ფორმები დადგით ბადეზე, ან ფრთხილად გადმოიღეთ კოვრიგები ფორმიდან და გადაიტანეთ ქვაზე, ეცადეთ ზედაპირი არ დაუზიანოთ (არ ჩაუზილოთ).კვლავ შეასხურეთ ღუმელს წყალი და მაშინვე დახურეთ კარი.
- 5 წუთის შემდეგ, ღუმელში ტემპერატურა შეამცირეთ 210 C - მდე და აცხვეთ დაახლოებით 1 საათის განმავლობაში.
- გამოიღეთ პური ფორმიდან ან გადმოიღეთ ქვიდან და გააცივეთ ბადეზე (ცხაურზე).
- თუ გსურთ, პურს მოტკბო გემო მისცეთ, ცომის მოზელვის ბოლოს შეგიძლიათ დაამატოთ 200 გრ ქიშმიში.
შეიძლება მოგეწონოთ