- პორცია: 10 ადამიანი
- მომზადება: 20 წუთი
- დამზადება: 40 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 245
- სირთულე:
საშუალო
დაბეჭდვა
სამბუსიკი არის პოპულარული არაბული პატარა ღვეზელი (ან პიროჟოკი), რომელიც წარმოადგენს რეგიონულ ვარიანტს მსოფლიოში ცნობილი კერძების, როგორიცაა ინდური სამოზა.
წარმომავლობა და პოპულარობა: მიუხედავად იმისა, რომ სახელწოდება "სამბუსაკი" ახლო აღმოსავლეთიდან მოდის, ის განსაკუთრებით პოპულარულია ლევანტის ქვეყნებში (ლიბანი, სირია, იორდანია, პალესტინა) და ხშირად მზადდება რამადანის მარხვის დასრულების აღსანიშნავად.
ფორმა და ტექსტურა: სამბუსიკი, როგორც წესი, მზადდება ნახევარმთვარის ფორმით. ცომი არის ხრაშუნა და ოდნავ ფენოვანი, თუ ის ზეთშია შემწვარი (ტრადიციული მეთოდი).
შიგთავსი: სამბუსიკის მთავარი მრავალფეროვნება მის შიგთავსშია:
ხორცი: საქონლის ან ცხვრის ფარში, შეზავებული არაბული სანელებლების ნაზავით (ბაჰარატი) და ხშირად კედრის (ფისტა) კაკლით.
ყველი: მარილიანი ყველი (ფეტა, ნაბულსი ან აკავი), შერეული ახალ მწვანილთან, განსაკუთრებით ოხრახუშთან და პიტნასთან.
ბოსტნეული: ასევე შეიძლება შეივსოს დაფქული წიწილა (ჰუმუსის მასალა) ან ოსპი.
მირთმევა: ეს არის შესანიშნავი აპეტაიზერი ან გვერდითი კერძი. მას თბილად მიირთმევენ და ის პოპულარული "კომფორტული საკვებია" მთელ არაბულ სამყაროში.
ინგრედიენტები
დამზადება
- ცომის მომზადება
- დიდ თასში აურიეთ ფქვილი და მარილი.
-
- დაამატეთ დამდნარი კარაქი და მცენარეული ზეთი. ხელით აურიეთ, სანამ არ მიიღებთ ფხვიერ, ქვიშიან მასას.
-
- ნელ-ნელა დაამატეთ ცხელი წყალი და მოზილეთ რბილი, ელასტიკური ცომი. ცომი არ უნდა იყოს წებოვანი.
-
- გადააფარეთ ცომს პოლიეთილენის პარკი ან ნესტიანი ტილო და დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე 30 წუთის განმავლობაში "დასასვენებლად".
-
- შიგთავსის მომზადება
- ტაფაზე გააცხელეთ ცოტაოდენი ზეთი და მოშუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და ნიორი (თუ იყენებთ) დარბილებამდე.
-
- დაამატეთ ხორცის ფარში, მარილი, წიწაკა და სანელებლები. შუშეთ, სანამ ფარში ფერს არ შეიცვლის და ბოლომდე არ მომზადდება.
-
- თუ იყენებთ კედრის კაკალს, ცალკე ტაფაზე მოხალეთ ღია ოქროსფერამდე და დაამატეთ ხორცს.
-
- გადმოდგით ცეცხლიდან, დაამატეთ დაჭრილი ოხრახუში და კარგად აურიეთ. გააცივეთ შიგთავსი მთლიანად.
-
- ღვეზელების ფორმირება და ცხობა / შეწვა
-
- გამოღებული ცომი გაყავით პატარა ბურთულებად (კაკლის ზომის) ან გააბრტყელეთ თხელ ფენად 2 მმ.
-
- ცომიდან გამოჭერით 8 - 10 სმ დიამეტრის წრეები.
-
- თითოეული წრის ცენტრში მოათავსეთ 1 ჩ.კ. გაცივებული შიგთავსი.
-
- გადაკეცეთ ცომი ნახევარმთვარის ფორმით და მაგრად შეუკარით კიდეები. შეგიძლიათ კიდეები ჩანგლით დააჭიროთ ან თითებით დაწნათ.
-
- მომზადების მეთოდი:
- ფრიტიურში შეწვა (ტრადიციული): გააცხელეთ მცენარეული ზეთი 180 C - მდე და შეწვით ღვეზელები ოქროსფერ-ყავისფერამდე დაახლოებით 3-4 წუთი. ამოიღეთ ქაღალდის ხელსახოცზე ზეთის მოსაშორებლად.
- ღუმელში ცხობა: დაალაგეთ ღვეზელები საცხობ ქაღალდზე, ოდნავ მოასხით ზეთი და აცხვეთ 180 C - ზე 15 - 20 წუთის განმავლობაში სანამ არ გაოქროსფრდება.
- მიირთვით თბილი!
სამბუსიკი
- პორცია: 10 ადამიანი
- მომზადება: 20 წუთი
- დამზადება: 40 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 245
- სირთულე:
საშუალო
სამბუსიკი არის პოპულარული არაბული პატარა ღვეზელი (ან პიროჟოკი), რომელიც წარმოადგენს რეგიონულ ვარიანტს მსოფლიოში ცნობილი კერძების, როგორიცაა ინდური სამოზა.
წარმომავლობა და პოპულარობა: მიუხედავად იმისა, რომ სახელწოდება "სამბუსაკი" ახლო აღმოსავლეთიდან მოდის, ის განსაკუთრებით პოპულარულია ლევანტის ქვეყნებში (ლიბანი, სირია, იორდანია, პალესტინა) და ხშირად მზადდება რამადანის მარხვის დასრულების აღსანიშნავად.
ფორმა და ტექსტურა: სამბუსიკი, როგორც წესი, მზადდება ნახევარმთვარის ფორმით. ცომი არის ხრაშუნა და ოდნავ ფენოვანი, თუ ის ზეთშია შემწვარი (ტრადიციული მეთოდი).
შიგთავსი: სამბუსიკის მთავარი მრავალფეროვნება მის შიგთავსშია:
ხორცი: საქონლის ან ცხვრის ფარში, შეზავებული არაბული სანელებლების ნაზავით (ბაჰარატი) და ხშირად კედრის (ფისტა) კაკლით.
ყველი: მარილიანი ყველი (ფეტა, ნაბულსი ან აკავი), შერეული ახალ მწვანილთან, განსაკუთრებით ოხრახუშთან და პიტნასთან.
ბოსტნეული: ასევე შეიძლება შეივსოს დაფქული წიწილა (ჰუმუსის მასალა) ან ოსპი.
მირთმევა: ეს არის შესანიშნავი აპეტაიზერი ან გვერდითი კერძი. მას თბილად მიირთმევენ და ის პოპულარული "კომფორტული საკვებია" მთელ არაბულ სამყაროში.
ინგრედიენტები
დამზადება
- ცომის მომზადება
- დიდ თასში აურიეთ ფქვილი და მარილი.
-
- დაამატეთ დამდნარი კარაქი და მცენარეული ზეთი. ხელით აურიეთ, სანამ არ მიიღებთ ფხვიერ, ქვიშიან მასას.
-
- ნელ-ნელა დაამატეთ ცხელი წყალი და მოზილეთ რბილი, ელასტიკური ცომი. ცომი არ უნდა იყოს წებოვანი.
-
- გადააფარეთ ცომს პოლიეთილენის პარკი ან ნესტიანი ტილო და დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე 30 წუთის განმავლობაში "დასასვენებლად".
-
- შიგთავსის მომზადება
- ტაფაზე გააცხელეთ ცოტაოდენი ზეთი და მოშუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და ნიორი (თუ იყენებთ) დარბილებამდე.
-
- დაამატეთ ხორცის ფარში, მარილი, წიწაკა და სანელებლები. შუშეთ, სანამ ფარში ფერს არ შეიცვლის და ბოლომდე არ მომზადდება.
-
- თუ იყენებთ კედრის კაკალს, ცალკე ტაფაზე მოხალეთ ღია ოქროსფერამდე და დაამატეთ ხორცს.
-
- გადმოდგით ცეცხლიდან, დაამატეთ დაჭრილი ოხრახუში და კარგად აურიეთ. გააცივეთ შიგთავსი მთლიანად.
-
- ღვეზელების ფორმირება და ცხობა / შეწვა
-
- გამოღებული ცომი გაყავით პატარა ბურთულებად (კაკლის ზომის) ან გააბრტყელეთ თხელ ფენად 2 მმ.
-
- ცომიდან გამოჭერით 8 - 10 სმ დიამეტრის წრეები.
-
- თითოეული წრის ცენტრში მოათავსეთ 1 ჩ.კ. გაცივებული შიგთავსი.
-
- გადაკეცეთ ცომი ნახევარმთვარის ფორმით და მაგრად შეუკარით კიდეები. შეგიძლიათ კიდეები ჩანგლით დააჭიროთ ან თითებით დაწნათ.
-
- მომზადების მეთოდი:
- ფრიტიურში შეწვა (ტრადიციული): გააცხელეთ მცენარეული ზეთი 180 C - მდე და შეწვით ღვეზელები ოქროსფერ-ყავისფერამდე დაახლოებით 3-4 წუთი. ამოიღეთ ქაღალდის ხელსახოცზე ზეთის მოსაშორებლად.
- ღუმელში ცხობა: დაალაგეთ ღვეზელები საცხობ ქაღალდზე, ოდნავ მოასხით ზეთი და აცხვეთ 180 C - ზე 15 - 20 წუთის განმავლობაში სანამ არ გაოქროსფრდება.
- მიირთვით თბილი!
შეიძლება მოგეწონოთ