- პორცია: 1 ადამიანი
- მომზადება: 10 წუთი
- დამზადება: 15 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 180
- სირთულე:
ადვილი
დაბეჭდვა
ფერადი სალათი ხავერდოვანი გემოთი მოეწონება მათ, ვისაც უყვარს ქართული სამზარეულო. ბულგარული წიწაკის დამატების წყალობით, კერძი ძალიან წვნიანი, ხოლო მოხარშული ლობიოს წყალობით კი — ნოყიერი გამოდის.
ნოყიერი და წვნიანი სალათის სუფრაზე მირთმევა სადღესასწაულო დღესაც შეიძლება; ის გააოცებს თქვენს სტუმრებს თავისი გემოთი და არომატით. სურვილის შემთხვევაში, კერძის შესაკმაზად შეგიძლიათ გამოიყენოთ მკვეთრი გემოს მქონე ზეთი: მზესუმზირის ან სიმინდის. ბევრს მოსწონს ცოტაოდენი ნიორის ან დაფქული წითელი წიწაკის დამატებაც.
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოამზადეთ მითითებული ინგრედიენტები. შეგიძლიათ გამოიყენოთ ქათმის ნებისმიერი ხორციანი ნაწილი: ბარკალი, ბარკლის რბილობი, ფილე და ა.შ. ბულგარული წიწაკა აირჩიეთ ან ახალი, ან კონსერვირებული ნაჭრებად. წინასწარ მოხარშეთ ლობიო 2 საათის განმავლობაში ან ჩაანაცვლეთ კონსერვირებული ლობიოთი.
- მოხარშული ლობიო მოათავსეთ ღრმა ჭურჭელში: სასალათეში ან თასში. გარეცხეთ ახალი ქინძი ან ოხრახუში და დააქუცმაცეთ. დაამატეთ ჭურჭელში.
- მარინირებული წიწაკა დაჭერით ზოლებად ან ნაჭრებად და მოათავსეთ ჭურჭელში. თუ იყენებთ ახალ ბულგარულ წიწაკას, გაასუფთავეთ ის თესლისგან და გარეცხეთ წყალში. დაჭერით ზოლებად და დაამატეთ სხვა ინგრედიენტებს.
- ხახვის ნახევარი დაჭერით თხელ ნახევარრგოლებად და დაამატეთ ჭურჭელში. ნიგვზის ლებნები დაფხვენით ხელში და ჩაყარეთ ჭურჭელში.
- ქათმის ბარკალს მოაჭერით რბილობი, გარეცხეთ წყალში და შეწვით ტაფაზე 1 სუფრის კოვზ მცენარეულ ზეთში, სანამ არ დაიბრაწება (დაახლოებით 5-6 წუთის განმავლობაში). შემწვარი ქათმის ხორცი მოათავსეთ ჭურჭელში მარილთან, დაფქულ ქინძთან და შავ პილპილთან ერთად. ჩაასხით დარჩენილი მცენარეული ზეთი და ფრთხილად აურიეთ ყველაფერი.
- სალათი სუფრაზე მიიტანეთ მომზადებისთანავე.
- თუ ნივრის გემო გიყვართ, დაამატეთ მასში ერთი კბილი გაფცქვნილი ნიორი (გატარებული საჭყლეტში) და აურიეთ.
სალათი თბილისი ქათმით და ლობიოთი
- პორცია: 1 ადამიანი
- მომზადება: 10 წუთი
- დამზადება: 15 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 180
- სირთულე:
ადვილი
ფერადი სალათი ხავერდოვანი გემოთი მოეწონება მათ, ვისაც უყვარს ქართული სამზარეულო. ბულგარული წიწაკის დამატების წყალობით, კერძი ძალიან წვნიანი, ხოლო მოხარშული ლობიოს წყალობით კი — ნოყიერი გამოდის.
ნოყიერი და წვნიანი სალათის სუფრაზე მირთმევა სადღესასწაულო დღესაც შეიძლება; ის გააოცებს თქვენს სტუმრებს თავისი გემოთი და არომატით. სურვილის შემთხვევაში, კერძის შესაკმაზად შეგიძლიათ გამოიყენოთ მკვეთრი გემოს მქონე ზეთი: მზესუმზირის ან სიმინდის. ბევრს მოსწონს ცოტაოდენი ნიორის ან დაფქული წითელი წიწაკის დამატებაც.
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოამზადეთ მითითებული ინგრედიენტები. შეგიძლიათ გამოიყენოთ ქათმის ნებისმიერი ხორციანი ნაწილი: ბარკალი, ბარკლის რბილობი, ფილე და ა.შ. ბულგარული წიწაკა აირჩიეთ ან ახალი, ან კონსერვირებული ნაჭრებად. წინასწარ მოხარშეთ ლობიო 2 საათის განმავლობაში ან ჩაანაცვლეთ კონსერვირებული ლობიოთი.
- მოხარშული ლობიო მოათავსეთ ღრმა ჭურჭელში: სასალათეში ან თასში. გარეცხეთ ახალი ქინძი ან ოხრახუში და დააქუცმაცეთ. დაამატეთ ჭურჭელში.
- მარინირებული წიწაკა დაჭერით ზოლებად ან ნაჭრებად და მოათავსეთ ჭურჭელში. თუ იყენებთ ახალ ბულგარულ წიწაკას, გაასუფთავეთ ის თესლისგან და გარეცხეთ წყალში. დაჭერით ზოლებად და დაამატეთ სხვა ინგრედიენტებს.
- ხახვის ნახევარი დაჭერით თხელ ნახევარრგოლებად და დაამატეთ ჭურჭელში. ნიგვზის ლებნები დაფხვენით ხელში და ჩაყარეთ ჭურჭელში.
- ქათმის ბარკალს მოაჭერით რბილობი, გარეცხეთ წყალში და შეწვით ტაფაზე 1 სუფრის კოვზ მცენარეულ ზეთში, სანამ არ დაიბრაწება (დაახლოებით 5-6 წუთის განმავლობაში). შემწვარი ქათმის ხორცი მოათავსეთ ჭურჭელში მარილთან, დაფქულ ქინძთან და შავ პილპილთან ერთად. ჩაასხით დარჩენილი მცენარეული ზეთი და ფრთხილად აურიეთ ყველაფერი.
- სალათი სუფრაზე მიიტანეთ მომზადებისთანავე.
- თუ ნივრის გემო გიყვართ, დაამატეთ მასში ერთი კბილი გაფცქვნილი ნიორი (გატარებული საჭყლეტში) და აურიეთ.
შეიძლება მოგეწონოთ