ხაჭოს პასქა ცუკატებით

ხაჭოს პასქა ცუკატებით

ტკბილეული 0 ბოლო განახლება: Dec 24, 2025 შექმნილია: Dec 24, 2025
ხაჭოს პასქა ცუკატებით
  • პორცია: 12 ადამიანი
  • მომზადება: 10 წუთი
  • დამზადება: 20 წუთი
  • კალორია 100 გრამზე: -
  • სირთულე: რთული
დაბეჭდვა

ხაჭოს პასქა ცუკატებით — ეს არის აღდგომის ერთ-ერთი მთავარი სიმბოლო კულიჩთან ერთად, რომელსაც მართლმადიდებლურ ქვეყნებში ტრადიციულად ბრწყინვალე აღდგომის წინა დღეებში ამზადებენ. ფორმით ეს ხაჭოს დესერტი განასახიერებს გოლგოთას მთას, რომელზეც იესო ქრისტე აცვეს ჯვარს.

პასქის საფუძველს ხაჭო, ნაღები, კვერცხი და შაქარი წარმოადგენს, თუმცა ტექსტურის გასამრავალფეროვნებლად ჩვენ დავამატეთ ფორთოხლის ქერქის წვრილად დაჭრილი ცუკატები და დაქუცმაცებული ნუში. ქვემოთ გელით დეტალური ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი, თუ როგორ მოამზადოთ გემრიელი ხაჭოს პასქა ცუკატებით.

თუ ხაჭო ნოტიოა (წყლიანია), გაახვიეთ იგი ორმაგად მოკეცილ დოლბანდში (მარლაში) და მოათავსეთ საწურში, რომელიც ჯამზეა შედგმული. შედგით მაცივარში სიმძიმის (გნეტის) ქვეშ 4–8 საათით ან მთელი ღამით.

მაცივარში გატარებული ერთი ან ორი დღის შემდეგ, ხაჭოს პასქა ცუკატებით კიდევ უფრო გემრიელი ხდება. ყველაფერი, რასაც მაშინვე არ მიირთმევთ, შეინახეთ მაცივარში, ფოლგის ან საკვები ფირის ქვეშ.

ინგრედიენტები

დამზადება

  1. ცუკატები დაჭერით ძალიან წვრილად (დაახლოებით 2–5 მმ-იანი კუბიკებად). ნუშს დაასხით მდუღარე წყალი 5 წუთით და მოაცილეთ კანი. აცადეთ თხილს გაშრობა, შემდეგ კი დააქუცმაცეთ კომბაინში დაბალ სიჩქარეზე (პულსაციის რეჟიმში), სანამ არ მიიღებთ დაახლოებით 2,5–3 მმ-იან ნამცეცებს.
  2. ხაჭო ულუფებად ათქვიფეთ ბლენდერით ან სამზარეულოს კომბაინით, სანამ არ მიიღებთ აბსოლუტურად გლუვ მასას.
  3. წინასწარ გამოიღეთ კარაქი მაცივრიდან, რომ ოთახის ტემპერატურაზე დარბილდეს. კვერცხის გულები და შაქარი ათქვიფეთ მიქსერით გათეთრებამდე. დიდ ჯამში ერთმანეთს კარგად შეურიეთ ხაჭო, კვერცხის გულების მასა, არაჟანი, კარაქი, მარილი და ვანილის შაქარი სრულ ერთგვაროვნებამდე.
  4. ფორთოხლის ცედრა გახეხეთ წვრილად და დაამატეთ ხაჭოს მასას დაქუცმაცებულ ნუშთან და ცუკატებთან ერთად. მთლიანი მასა კიდევ ერთხელ აურიეთ მიქსერით.
  5. ააწყვეთ პასქის ყალიბი და ფრთხილად ჩააფინეთ მასში სველი დოლბანდი (მარლა) ისე, რომ ნაკეცები კუთხეებში მოექცეს, ხოლო ბოლოები გარეთ გადმოეკიდოს. ჩაასხით მასა, ზემოდან დაადეთ ხის კვადრატი და სიმძიმე. ყალიბი ვერტიკალურად მოათავსეთ ვიწრო ჯამში ან ქვაბში ისე, რომ მისი ძირი ჭურჭლის ფსკერს არ ეხებოდეს. მთელი ეს კონსტრუქცია შედგით მაცივარში 24-დან 48 საათამდე. პერიოდულად გადაღვარეთ ქვაბში დაგროვილი სითხე (შრატი).
  6. მზა პასქა გამოიღეთ მაცივრიდან, მოხსენით სიმძიმე და ხის კვადრატი, გადაშალეთ დოლბანდის თავისუფალი ბოლოები. გადმოაბრუნეთ ლანგარზე ვიწრო მხარით ზემოთ. დაშალეთ ყალიბის კონსტრუქცია და ფრთხილად მოაცილეთ დოლბანდი.

ხაჭოს პასქა ცუკატებით



  • პორცია: 12 ადამიანი
  • მომზადება: 10 წუთი
  • დამზადება: 20 წუთი
  • კალორია 100 გრამზე: -
  • სირთულე: რთული

ხაჭოს პასქა ცუკატებით — ეს არის აღდგომის ერთ-ერთი მთავარი სიმბოლო კულიჩთან ერთად, რომელსაც მართლმადიდებლურ ქვეყნებში ტრადიციულად ბრწყინვალე აღდგომის წინა დღეებში ამზადებენ. ფორმით ეს ხაჭოს დესერტი განასახიერებს გოლგოთას მთას, რომელზეც იესო ქრისტე აცვეს ჯვარს.

პასქის საფუძველს ხაჭო, ნაღები, კვერცხი და შაქარი წარმოადგენს, თუმცა ტექსტურის გასამრავალფეროვნებლად ჩვენ დავამატეთ ფორთოხლის ქერქის წვრილად დაჭრილი ცუკატები და დაქუცმაცებული ნუში. ქვემოთ გელით დეტალური ნაბიჯ-ნაბიჯ რეცეპტი, თუ როგორ მოამზადოთ გემრიელი ხაჭოს პასქა ცუკატებით.

თუ ხაჭო ნოტიოა (წყლიანია), გაახვიეთ იგი ორმაგად მოკეცილ დოლბანდში (მარლაში) და მოათავსეთ საწურში, რომელიც ჯამზეა შედგმული. შედგით მაცივარში სიმძიმის (გნეტის) ქვეშ 4–8 საათით ან მთელი ღამით.

მაცივარში გატარებული ერთი ან ორი დღის შემდეგ, ხაჭოს პასქა ცუკატებით კიდევ უფრო გემრიელი ხდება. ყველაფერი, რასაც მაშინვე არ მიირთმევთ, შეინახეთ მაცივარში, ფოლგის ან საკვები ფირის ქვეშ.

ინგრედიენტები

დამზადება

  1. ცუკატები დაჭერით ძალიან წვრილად (დაახლოებით 2–5 მმ-იანი კუბიკებად). ნუშს დაასხით მდუღარე წყალი 5 წუთით და მოაცილეთ კანი. აცადეთ თხილს გაშრობა, შემდეგ კი დააქუცმაცეთ კომბაინში დაბალ სიჩქარეზე (პულსაციის რეჟიმში), სანამ არ მიიღებთ დაახლოებით 2,5–3 მმ-იან ნამცეცებს.
  2. ხაჭო ულუფებად ათქვიფეთ ბლენდერით ან სამზარეულოს კომბაინით, სანამ არ მიიღებთ აბსოლუტურად გლუვ მასას.
  3. წინასწარ გამოიღეთ კარაქი მაცივრიდან, რომ ოთახის ტემპერატურაზე დარბილდეს. კვერცხის გულები და შაქარი ათქვიფეთ მიქსერით გათეთრებამდე. დიდ ჯამში ერთმანეთს კარგად შეურიეთ ხაჭო, კვერცხის გულების მასა, არაჟანი, კარაქი, მარილი და ვანილის შაქარი სრულ ერთგვაროვნებამდე.
  4. ფორთოხლის ცედრა გახეხეთ წვრილად და დაამატეთ ხაჭოს მასას დაქუცმაცებულ ნუშთან და ცუკატებთან ერთად. მთლიანი მასა კიდევ ერთხელ აურიეთ მიქსერით.
  5. ააწყვეთ პასქის ყალიბი და ფრთხილად ჩააფინეთ მასში სველი დოლბანდი (მარლა) ისე, რომ ნაკეცები კუთხეებში მოექცეს, ხოლო ბოლოები გარეთ გადმოეკიდოს. ჩაასხით მასა, ზემოდან დაადეთ ხის კვადრატი და სიმძიმე. ყალიბი ვერტიკალურად მოათავსეთ ვიწრო ჯამში ან ქვაბში ისე, რომ მისი ძირი ჭურჭლის ფსკერს არ ეხებოდეს. მთელი ეს კონსტრუქცია შედგით მაცივარში 24-დან 48 საათამდე. პერიოდულად გადაღვარეთ ქვაბში დაგროვილი სითხე (შრატი).
  6. მზა პასქა გამოიღეთ მაცივრიდან, მოხსენით სიმძიმე და ხის კვადრატი, გადაშალეთ დოლბანდის თავისუფალი ბოლოები. გადმოაბრუნეთ ლანგარზე ვიწრო მხარით ზემოთ. დაშალეთ ყალიბის კონსტრუქცია და ფრთხილად მოაცილეთ დოლბანდი.

შეიძლება მოგეწონოთ

გამოწერა

დარეგისტრირდით, რომ მიიღოთ ელ-ფოსტით განახლებები ახალ რეცეპტებზე.